Weekend i familien

Når jeg vælger at skrive om det at have weekend i en familie, så er det for at skabe fokus på, at vi som forældre nøje overvejer, hvad vi skal gøre med den tid vi har til rådighed i de dage, hvor vi ikke skal afsted på arbejde, i skole eller institution. Der er to sider af livet i weekenderne, som begge er vigtige og det handler om balancen mellem aktivitet og hvile.

Tur i Boserup
dav

Den ene del handler om, at vi skal koble fra, trække stikket og komme ned i gear. Så godt som det nu kan lade sig gøre på de to sparsomme dage vi har i ugen. Hvem drømmer ikke om en uge på 4 arbejdsdage og 3 fridage? Og stadig det samme i lønposen!

I kender sikkert til de familier der hele tiden er på farten i weekenderne og måske er du selv i sådan en familie. I har aftaler både lørdag og søndag og skal samtidig indhente alt det I ikke nåede i ugens løb (vasketøj, oprydning, rengøring, storindkøbet og løbeturen). Og inden I ser jer om er weekenden gået og en ny uge venter forude. Det kan godt være, at du har vænnet dig til, at have travlt og det derfor ikke generer dig, at tiden bare flyver afsted. Dog vil jeg påstå, at det ikke er et grundlæggende behov og du måske allerhelst så, at du kunne slappe lidt af og få tid til at fordybe dig enten i en samtale med børnene eller din partner, læse en god bog, tømme tanker og drømme ned på papir, lægge på sofaen og “rævesove” imens børnene er omkring dig og måske finder din favn og putter sig hos dig.

Den anden del handler om, at vi får sunde og glade oplevelser med vores børn. Og I kommer en smule på farten ?. Det kan være en lang tur i skoven eller gåtur langs vandet, hvor I finder smukke sager i modernatur. Hvis I har større børn med behov for sightseeing er der masser af muligheder at finde på google. Uanset børnenes alder, er det vigtigste ved disse ture og oplevelser, at I er sammen om noget og opbygger et fællesskab, som skaber følelsen af samhørighed. Det er når vi er sammen udenfor hverdagens rutine, at vi ser andre sider af hinanden og vi ikke bliver draget af telefonen og computeren og bare kan gå på hver sit værelse og være alene med sit eget.

Oplevelsen/turen giver børnene noget at være sammen om, noget at tale om og mindes tilbage til, når de bliver ældre. Det fællesskabende foretagende er altså med til at styrke forholdet mellem søskende på længere sigt.

Betydningsfuldheden træder frem i hver enkelt person. Det er oftest når vi er på tur sammen, at vi ser hinandens styrker og svagheder. Børnene øver sig i at vente på hinanden så de langbenede ikke stikker af og de helt små og langsomme typer ikke bliver hægtet af undervejs. Det er også godt, hvis søskende lærer at hjælpe hinanden, så det ikke er forældrene der springer til hver gang der skal bindes et snørebånd. Jo mere søskende kan hjælpe hinanden, des bedre. Det giver følelsen af betydningsfuldhed!

Slutteligt er det super vigtigt og afgørende, hvordan vi som forældre forholder os til andre mennesker. Bliver vi let irriterede på dem der går langsomt eller for hurtigt? Har vi tendens til at irettesætte børnenes attituder og indstilling til turen og kommer vi selv til at fokusere på den negative stemning og får den dermed til at vokse? Det er vores ansvar at rumme de negative udsagn fra de børn der ikke orker at komme afsted. At vi beder dem på en rolig måde at holde lidt inde med disse udsagn og fortælle at turen er planlagt, fordi I ønsker at bruge tid sammen med dem. Vi må sørger for, at turen bliver rar for alle og giver mening det meste af tiden. Nogle ture bliver besluttet af forældre andre ture bliver lagt ud fra børnenes ønsker og behov, sådan at der bliver balance i tingene.

At være sammen om et projekt eller fælles opgave, styrker forholdet. Vi hjælper og støtter hinanden, bakker hinanden op. For at nå det fælles mål. Det styrker ganske enkelt familieforholdet! ❤

Hej med dig 👋
det er dejligt at møde dig.

TIlmeld dig for at modtage inspirerende indhold til din indbakke.

Jeg spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.